Do góry

Desery Przepis na:

Newtony z daktylami bez pieczenia

Newtony z daktylami bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 231

Łatwy przepis na angielskie ciasteczka bez pieczenia. Istnieje legenda, że były one dawniej używane jako lekarstwo ;)

Składniki

  • 1,75 szkl. mączki migdałowej
  • 1,5 szkl. zmielonych płatków owsianych
  • ok. 50-70 gram masła
  • 1/3 szkl. miodu lub syropu klonowego do ciasta + 1 łyżka do nadzienia
  • 1,5 łyżki soku pomarańczowego do ciasta + 1 łyżka do nadzienia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szkl. daktyli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Newtony z daktylami bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    1. Na początek wsyp wszystkie daktyle do małego garnka. Ugotuj w czajniku tyle wody, aby wszystkie daktyle były zakryte, po czym wlej ją do garnka z daktylami. Daktyle muszą się w ten sposób moczyć przez ok. 30 minut.

    2. Podczas gdy daktyle się moczą zmiel płatki owsiane. Zmielone płatki owsiane wsyp do dużej miski i wymieszaj z mączką migdałową.

    3. Po tym jak płatki i mączka dobrze się połączą, wlej miód/syrop klonowy oraz sok pomarańczowy. Wymieszaj tak, aby wszystkie produkty się połączyły

    4. Na koniec podziel kostkę masła na drobne części i wrzuć je do miski. Wymieszaj. Jak już się masło połączy z resztą produktów, możesz ubić ciasto rękami. Wyłóż je na talerz i zrób z niego płaski, prostokątny placek. Na jednej połowie ''placka'' zostanie rozłożone nadzienie, a druga połowa ''placka'' będzie służyła do przykrycia nadzienia na górze i na bokach. Najlepiej, aby ciasto zostało podzielone nożem na pół.

  2. Nadzienie:

    1. W małej misce wymieszaj ze sobą sok pomarańczowy oraz miód/syrop klonowy. Jak obydwa produkty będą dobrze wymieszane, dosyp cynamonu.

    2. Jeżeli daktyle siedziały już przynajmniej 30 minut w wodzie, wsyp je do sitka i odsącz.

    3. Po tym jak się daktyle odsączą to pora zrobić z nich ''papkę'', tzn. rozdrobnić je na bardzo małe kawałki. Do tego można użyć albo noża, albo blendera. Owoce muszą być porządnie rozdrobnione i w ''papce'' nie mogą znajdować się duże części daktyli.

    4. Jak już daktyle będą dobrze rozdrobnione, wsyp je do miski z sokiem, miodem/syropem klonowym oraz cynamonem. Wymieszaj aż do połączenia produktów.

    5. Gotowe nadzienie musi przestygnąć, aby masło w cieście się nie rozpuściło podczas lepienia. Odstaw je na chwilkę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a jak już zrobi się letnie to wstaw do lodówki.

  3. Jak już nadzienie będzie całkowicie zimne to rozsmaruj je na jednej połówce ''placka'' zrobionego z ciasta. Po tym, jak nadzienie będzie rozsmarowane na całej połówce placka, nałóż resztę nadzienia w to samo miejsce gdzie było wcześniej rozsmarowane. Warstwa nadzienia w ciasteczkach musi być wysoka. Kiedy całe nadzenie będzie nałożone na połówkę placka, podnieś drugą połówkę. Na początku zlep jej boki z bokami tej połówki, na której jest nadzienie z daktyli. Kiedy już obydwie połówki będą ze sobą zlepione po bokach, zlep ciasto na górze tak, aby nie było żadnej dziurki odsłaniającej nadzienie.

    Po zlepieniu góry podziel całość na mniejsze ciasteczka. Ciasteczka odstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Ciasteczka można jeść w każdej chwili i mogą leżeć w lodówce aż 30 dni.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń