Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 137
Dodano: 05.03.2010
Odsłon: 25734
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Należy oddzielić żółtka od białek. Do miski wlać żółtka, dodać rozdrobnioną miękką margarynę,mąkę wymieszaną z pr. do pieczenie i 50gr. cukru. Wyrobić ciasto po czym podzielić je na trzy części.Dodam że jest dość miękkie.
Pierwszą część ciasta należy wyłożyć na blaszkę o średnicy ok 20 na 30cm.na nią wyłożyć marmoladę, następnie drugą część ciasta uprzednio wymieszaną z kakao, na to białka ubite z resztą cukru i na to trzecią część ciasta rozdrobnić i poukładać.
Piec w temp. 180 stopni ok 45minut. smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

natasza 06 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
jak ja robię pleśniaka to wygląda on dokładnie jak spleśniałe rozdeptane ciacho .... twoje wygląda jak ,,książe pleśniak,, wręcz smakowicie ...pozdrawiam no i do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 06 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Pieczenie nie jest moją mocną stroną, dlatego uwielbiam takie nieskomplikowane przepisy dające super efekt :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

KaFForKa 18 marca 2010Zgłoś do usunięcia
w tym przepisie piana - właśnie wygląda to jak pleśńi dlatego posiada tę nazwę =]
żeby nie opadała dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej .
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kasikzaki 18 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Kassias, jak widać na zdjęciu piana nie opadła jest tej samej wysokości co ciasto. Nie można skracać czasu pieczenia bo pina musi trochę wyschnąć wtedy nie opadnie, jeśli zauważysz podczas pieczenia że za szybko nabiera kolorów należy trochę skręcić temperaturę.pozdr
0 Kto głosował? | Odpowiedz

kassias 16 marca 2010Zgłoś do usunięcia
czemu zwsze obata piana?2 Kto głosował? | Odpowiedz

kasikzaki 07 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Nigdy nie próbowałam z owocami ale muszę to zrobić. Jako dziecko znałam tylko taką wersję z marmoladą bo byłam strasznym niejadkiem i mama robiła bez owoców żebym chociaż zjadła :) No i chyba dlatego to było moje ulubione ciasto :)pozdrawiam
0 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 07 marca 2010Zgłoś do usunięcia
ja znam to ciasto pod nazwą pleśniak lub skubaniec, tyle, ze nie dodaję marmolady, tylko różne owoce (wiśnie, czereśnie, jabłka lub gruszki) jest naprawdę bardzo dobry :-)1 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 06 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Ciasto wygląda naprawdę pysznie, miałam okazję próbować i polecam wszystkim. Tyle, że nazwa jest trochę zniechęcająca ;I0 Kto głosował? | Odpowiedz