Do góry

Desery Przepis na:

Ptasie mleczko z kremem

Ptasie mleczko z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 310

Pyszne i łatwe w przygotowaniu ptasie mleczko , przełożone kremem ( ja użyłam krem do tortów z Cyrkonii).

Składniki

  • Biszkopt : 6 jajek
  • nie pełna szklanka cukru
  • nie pełna szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka wody
  • ptasie mleczko : 2 galaretki (dowolny smak)
  • śmietana 30 %
  • krem ( gotowykrem do tortów)
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Zaczynamy od dodania do białek szczypty soli oraz łyżki wody. Następnie ubijamy białka na puszystą masę. Dodajemy cukier przez chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy żółtka , dalej miksujemy do połączenia się masy z białek. W tym samym czasie nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Zmniejszamy obroty na najniższe i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia .
    Mieszamy do połączenia się składników (nie za długo).
    Po włożeniu ciasta do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 15 minut (góra dół , środkowy poziom).

  2. W międzyczasie gdy piecze się biszkopt wstawiamy 2 galaretki rozpuszczone i czekamy do stężenia ( tylko żeby nie zgęstniała cała ).

    Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopta , ubijamy 2 kremy waniliowe w 440 ml mleka ( ja używam kremu do tortów z Cyrkoni). Przekrajam biszkopt a następnie na pierwszą warstwę biszkopta nakładamy ubity krem . Przykrywam biszkoptem i na sam wierzch polewam ubitą wcześniej śmietanę 30% wymieszaną z lekko stężałą galaretką ( tzw. ptasie mleczko ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń