Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z trzech składników z marmoladą i cukrem pudrem to pyszna słodkość dla dzieci, dla dorosłych do kawy czy nawet pyszna opcja na śniadanie na słodko. Przyznam się, że te rogaliki przez moje łakomstwo próbowałam jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika. Niezbyt dobrze to się dla mnie skończyło, ponieważ poparzyłam się marmoladą…Także uważajcie i nie próbujcie ich na gorąco. Pachną i smakują obłędnie! Z tych porcji wyszło mi 36 sztuk rogalików
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16867
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24002
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16867
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24002
Składniki
Mąkę przesiałam, dodałam śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zrobiłam kruszonkę i zagniatałam aż wszystkie składniki połączyły się w jednolity kawałek ciasta. Na 1 godzinę ciasto schowałam do lodówki. Po tym czasie podzieliłam je na 4 równe części i każdą z nich wałkowałam cienko by otrzymać w miarę równy okrąg ok. 30 cm średnicy. Taki okrąg podzieliłam na 8 części. Na najgrubszej części trójkąta łyżeczką nakładałam marmoladę i zwijałam w rogalika. Układałam rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
To co mogę poradzić to to, żeby końcówkę trójkąta chować pod spód rogalika, żeby podczas pieczenia nie rozkleił się, jeśli ułoży się rogalika końcówką cienką do spodu to rogalik pięknie się wypiecze. Piekłam moje rogaliki w 200 stopniach przez ok. 15 -20 minut do zarumienienia się.