Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z trzech składników z marmoladą i cukrem pudrem to pyszna słodkość dla dzieci, dla dorosłych do kawy czy nawet pyszna opcja na śniadanie na słodko. Przyznam się, że te rogaliki przez moje łakomstwo próbowałam jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika. Niezbyt dobrze to się dla mnie skończyło, ponieważ poparzyłam się marmoladą…Także uważajcie i nie próbujcie ich na gorąco. Pachną i smakują obłędnie! Z tych porcji wyszło mi 36 sztuk rogalików
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2567
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 706
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1521
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13961
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2567
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 706
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1521
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13961
Składniki
Mąkę przesiałam, dodałam śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Zrobiłam kruszonkę i zagniatałam aż wszystkie składniki połączyły się w jednolity kawałek ciasta. Na 1 godzinę ciasto schowałam do lodówki. Po tym czasie podzieliłam je na 4 równe części i każdą z nich wałkowałam cienko by otrzymać w miarę równy okrąg ok. 30 cm średnicy. Taki okrąg podzieliłam na 8 części. Na najgrubszej części trójkąta łyżeczką nakładałam marmoladę i zwijałam w rogalika. Układałam rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
To co mogę poradzić to to, żeby końcówkę trójkąta chować pod spód rogalika, żeby podczas pieczenia nie rozkleił się, jeśli ułoży się rogalika końcówką cienką do spodu to rogalik pięknie się wypiecze. Piekłam moje rogaliki w 200 stopniach przez ok. 15 -20 minut do zarumienienia się.