Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z figami

Sałatka z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4436

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Sałatka z figami"

Składniki

  • (2 porcje) 10 dag rukoli
  • mała sałata rzymska
  • 25 dag sera z niebieską pleśnią
  • 8 dag orzechów włoskich
  • 4 dojrzałe figi
  • 40 ml oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • 40 ml octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z figami

Przygotowanie

  1. Sałatę i rukolę opłucz i osusz z wody w wirówce lub odsącz na durszlaku. Sałatę rzymską porozrywaj na małe kawałki. Obie sałaty wsyp do miski i wymieszaj.

  2. Ser pleśniowy rozkrusz lub pokrój w kawałki. Orzechy upraż na suchej patelni. Opłucz figi, osusz je i pokrój w półksiężyce.

  3. Oliwę wlej do małego słoiczka razem z miodem i octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem. Zakręć i potrząsaj energicznie, aż powstanie jednolity, kremowy sos.

  4. Rozłóż sałatkę na talerze. Na każdej porcji ułóż ser, orzechy oraz figi. Bezpośrednio przed podaniem skrop całość schłodzonym sosem.

  5. Czas przygotowania: 25 minut, 518 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń