Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z pomarańczy i dyni"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Dynię obierz ze skórki, pozbaw nasion. Miąższ pokrój w kostkę, ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Skrop 2 łyżkami oliwy, oprósz solą. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. Wyjmij, odłóż do ostudzenia.
Pomarańcze wyszoruj, obierz, podziel na cząstki. Usuń białe błonki. Sałaty opłucz i osusz. Ser pokrusz na kawałki. Siemię upraż na suchej patelni, ostudź.
Połącz kawałki dyni, pomarańcze, liście sałaty i ser. sałatki polej sosem z reszty oliwy, soku z cytryny, miodu oraz soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Posyp siemieniem i grzankami. Udekoruj miętą.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 230 kcal, cena 2,50 zł.
Nasionka lnu zwyczajnego (siemię lniane) mają cenne właściwości zdrowotne, łagodny smak i wiele zastosowań kulinarnych. Można je dodawać do muesli i jogurtów, posypywać nimi sosy, zupy, sałatki oraz kanapki, a także wykorzystywać podczas pieczenia chleba, bułeczek czy ciasteczek owsianych.Źródło: Świat kobiety