Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 147
Dodano: 17.12.2012
Odsłon: 46854
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, jajek i proszku do pieczenia - wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach wsypać budynie i cynamon oraz trochę cukru (do smaku) - wymieszać.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wcześniej posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Następnie wyłożyć jabłka. na jabłka drugą część ciasta. Podziurkować widelcem. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Aż się ciasto zarumieni.
Aneks: pierwsze ciasto przed nałożeniem jabłek można lekko posypać bułką tartą. Można całkowicie zrezygnować z dodania cukru do jabłek - ja tak robię. W oryginalnym przepisie jabłek jest 2 kg - tę ilość można pomniejszyć max do 1,5 kg. W szarlotce na zdjęciu jabłek jest 1,8 kg- dokładnie :)
SMACZNEGO :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

iwona-bonk 20 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Pyszności muszę jak najszybciej ją zrobić!2 Kto głosował? | Odpowiedz

igorczak2008 09 lutego 2013Zgłoś do usunięcia
Dobre, jednak nie ma to jak zamiast margaryny dodawać masło6 Kto głosował? | Odpowiedz

awepa 20 stycznia 2013Zgłoś do usunięcia
Ta szarlotka jest przepyszna, dzisiaj robiłam . A tego budyniu to nie czuć (smakowo) w tych jabłkach, za to mają bardzo fajną konsystencję :-) Pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

Annabel 18 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam szarlotki moja rodzinka również ale takiej z budyniem nie robiłam wygląda super i na pewno tak smakuje . Teraz do ulubionych pozdrawiam5 Kto głosował? | Odpowiedz

ola100 17 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
budyn pewnie waniliowy lub smietankowy no moze cos nowego wyprobuje0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 17 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
ciekawe połaczenie budyniu bezpośrednio z jabłkami, domyślam się, że budyń pięknie zagęszcza masę jabłkową i jednocześnie aromatyzuje :))), piękna i rasowa Ci wyszła :))6 Kto głosował? | Odpowiedz