Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 556
Dodano: 22.12.2009
Odsłon: 11286
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
CIASTO z maki, zotlka, jaja, masla i cukru pudru szybko zagniesc ciasto. Uformowac kule i wstawic do lodowki na pol godziny. Rozwalkowac nakluc widelcem polozyc na foremce do pieczenia tarty i podpiec przez 12minut w 200st C
MASA bakalienamoczyc w rumie. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Bakalie wymieszac z rumem i masam makowa (jeli masa ma juz bakalie jak tylko dolewam rum). Delikatnie domieszac piane z bialek. Wylozyc na podpieczona tarte. Zapiekac 15min w 180st C
POLEWA rozpuscic w kapieli wodnej biala czekolade ze smietanka. Mieszac az polacza sie w jednolita mase. Wylac na tarte i rownomiernie rozporowadzic po calej powierzchni.
W kapieli wodnej polaczyc ciemna czkolade z kawa lub woda. Lyzka lub zwinietym lejkiem z papieru do pieczenia wlewac struzki ciemnej czekolady na zastygnieta polewe.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

linusia 22 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
jak tylko upieke moja wkleje zdjecie ma sie rozumiec dzisiaj wlasnie bedzie produkowana ;)odkad znalazlam ten przepis w OLIVII trdaycyjny makowiec nie gosci na moim stole Rodzina sie zbuntowala wola tarte :)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Super pomysł :) na tegoroczne święta już mam inne plany co do wypieków, ale w końcu za rok też jest Boże Narodzenie, więc wtedy chętnie wypróbuję przepis, bo uwielbiam wszelkie tarty :)1 Kto głosował? | Odpowiedz