Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarteletki waniliowe z migdałami"
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 175
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1009
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 233
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15076
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 175
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 1009
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 233
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15076
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz mielone migdały. Wbij jajko. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki.
Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na około 20 minut.
Foremki posmaruj masłem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Z placka wytnij kółka. Wylep nimi przygotowane foremki.
Spody tarteletek gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszyły się podczas pieczenia. Następnie ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 15 minut.
Galaretkę rozpuść w szklance wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij, wyjmij pestki, miąższ potnij na cząstki.
Upieczone spody tarteletek przestudź. Potem posmaruj je powidłami. Na tym ułóż cząstki śliwek. Owoce polej tężejącą galaretką. Ciastka wstaw do lodówki na 2 godziny.Źródło: Tina