Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarteletki waniliowe z migdałami"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25149
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 220
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25149
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz mielone migdały. Wbij jajko. Dołóż masło pokrojone na kawałeczki.
Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na około 20 minut.
Foremki posmaruj masłem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Z placka wytnij kółka. Wylep nimi przygotowane foremki.
Spody tarteletek gęsto ponakłuwaj widelcem, aby nie wybrzuszyły się podczas pieczenia. Następnie ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 15 minut.
Galaretkę rozpuść w szklance wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia. Śliwki umyj, wytrzyj, rozetnij, wyjmij pestki, miąższ potnij na cząstki.
Upieczone spody tarteletek przestudź. Potem posmaruj je powidłami. Na tym ułóż cząstki śliwek. Owoce polej tężejącą galaretką. Ciastka wstaw do lodówki na 2 godziny.Źródło: Tina