Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tiramisu do pyszny deser który wywodzi się z Włoch.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 160
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1216
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13323
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 160
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1216
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13323
Składniki
Śmietankę 30% wlewam do miski i dodaję pół szklanki cukru i wszystko ubijam mikserem do uzyskania sztywnej masy.
Do ubitej śmietanki dodaję ser mascarpone i delikatnie mieszam mikserem na małych obrotach aż masa będzie jednolita.
Parzę kawę może być z expresu lub rozpuszczalna (pół szklanki) i dodaję do kawy mały kieliszek 0.25ml amaretto. I moczymy w niej biszkopty ( okrągłe biszkopty) kilka sekund odkładamy na talerzyk by nadmiar kawy się dobrze wchłonął.
Do kieliszków najpierw dajemy na spód troszkę masy mascarpone i na masę dwa biszkopty i tak przekładamy aż kieliszek nam się zapełni ( pamiętając ze ostania warstwa ma być masa mascarpone) Na samym końcu posypujemy wierzch kieliszka kakao przez sitko i dekorujemy świeżą mięta i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę czasu. Taki deser może leżeć w lodówce około 3 dni:)