Do góry

Desery Przepis na:

Torcik kawowo - karmelowy na zimno z truskawkami

Torcik kawowo - karmelowy na zimno z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 77

Dodano:

Odsłon: 405

Truskawki, kawa i karmel - idealny duet. Nikt mu się nie oprze

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • Masa karmelowa:
  • 2 opakowania budyniu toffi
  • 250 g margaryny
  • 0,5 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 1 olejek spirytusowy rumowy
  • Nasączenie:
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 ml gorącej wody
  • 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku karmelu
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 700 ml gorącej wody
  • 0,5 kg truskawek
  • ok. 20 sztuk okrągłych biszkoptów
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem na kogel mogel. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać.
    Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.

  2. Galaretka - 2 opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć.

  3. Truskawki - wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed pokrojeniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku

  4. Nasączenie - w 300 ml gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do smaku barmańskiego syropu o smaku karmelu. Odstawiamy do wystygnięcia.

  5. Masa karmelowa - ugotować budyń karmelowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń.Dobrze wymieszać.

  6. Przełożenie:
    Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć biszkopt i nasączyć kawową. Następnie wyłożyć połowę masy karmelowej. Na masę wyłożyć okrągłe biszkopty, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała. Po lekkim schłodzeniu kremu zalać tężejącą galaretką truskawkową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń