Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to tort mojego pomysłu. Czekoladowe biszkopty idealnie łączą się z markizami. Jest to tort, który wyróżnia się wyglądem.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2457
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 45
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 716
Składniki
1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. 2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. 3. Wsypujemy obie mąki, kakao, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. 6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, ze trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. 7. Tak samo musimy upiec jeszcze dwa biszkopty.
8. Z kolei przygotowujemy krem: budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, a następnie wlewamy wcześniej rozpuszczone budynie. Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budynie studzimy. Kolejno ucieramy margarynę na puszystą masę. Dodajemy cukier puder i chwilkę ucieramy. Dodajemy stopniowo zimny budyń (ten co wcześniej przygotowaliśmy) i ucieramy aż krem będzie puszysty. 9. Krążki biszkoptu przekładamy kremem. Boki jak i wierzch smarujemy częścią kremu. Na wierzchu wyciskamy 6 rozetek i kilkanaście wokół nich małych. 10. Odkładamy 6 markizów, a resztę kruszymy. 11. Pokruszonymi markizami obkładamy boki, a te 6 wbijamy w duże rozetki. 12. Tort odstawić do zastygnięcia na kilka godzin. 13. Smacznego!