Do góry

Desery Przepis na:

* Tort miodowy *

* Tort miodowy *

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 408

Dodano:

Odsłon: 1971

Jest troszeczkę pracochłonne ale efekt końcowy wynagrodzi smacznie włożoną w placuszek pracę :))) przepis zaczerpnięty z kobiety i życie

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • Biszkopt:
  • 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
  • 1/2 mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1/2 litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 czubata łyzka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag. masła
  • cukier waniliowy do dekoracji polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche zagnieść z podanych składników, podzielić na dwie części i upiec dwa okrągłe placki po 15 min. w 180 C . Wyjmować przestudzone, będą w tedy twarde i nie nie będą się łamać.

  2. Biszkopt, ubić pianę z białek dodawać pomału cukier cały czas ubijając, kiedy piana będzie już lśniąca dodać żółtka i 2 łyżki wody, wymieszać. Na koniec dodać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, przelać do formy i piec 30 min. w 180 C.

  3. Krem, oba rodzaje mąki wymieszać z niewielką ilością mąki, resztę mleka zagotować z cukrami, wlać rozrobioną mąkę i ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.

  4. Kruchy placek posmarować połową wystudzonego kremu, na nim ułożyć biszkopt posmarować resztą kremu i przykryć drugim plackiem kruchym , wierzch polać polewą czekoladową. Smacznego :))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń