Do góry

Desery Przepis na:

Tort piernikowy

Tort piernikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 12

Dodano:

Odsłon: 4474

Prosty przepis na efektowny torcik piernikowy, idealny na Święta.

Składniki

  • mąka 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • jajka 4
  • cukier 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • masło 25g
  • miód 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
  • przyprawa do piernika 3 łyżki
  • Mascarpone 250g
  • śmietana 30 % 250g
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • Powidła śliwkowe 200g
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • woda szklanka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło, kakao, przyprawę do piernika i miód podgrzać w rondelku; masło i miód muszą się rozpuścić, ale cała masa nie może być gorąca.
    Aby zrobić biszkopt piernikowy, najpierw należy oddzielić białka od żółtek. Żółtka krótko zmiksować, dodać do nich masę z garnuszka (partiami, żeby żółtka się nie ścięły). Do masy przesiać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować.
    W osobnym naczyniu ubić białka, kiedy będą sztywne dodawać partiami cukier i miksować, aż całkowicie się rozpuści. Do masy piernikowej dodać 2 łyżki ubitej piany (żeby odrobinę rozrzedzić masę, która wychodzi bardzo gęsta i trudno byłoby ją wymieszać z ubitymi białkami). Następnie dodać resztę piany w dwóch partiach, dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką- masa musi być puszysta (tak, jak na normalny biszkopt). Przełożyć masę do tortownicy o średnicy około 21cm i piec w 175ºC około 40 minut. Biszkopt wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.

  2. Śmietanę, mascarpone i cukier puder ubić razem na sztywną masę, odstawić do lodówki.

    Przygotować poncz: do wody dodać sok z cytryny i łyżkę powideł i wymieszać, tak aby powidła rozpuściły się w wodzie.

    Tort można składać w obręczy, jednak nie jest to konieczne.

    Przeciąć biszkopt na 3 części. Pierwszy blat nasączyć, posmarować kremem, położyć drugi blat, nasączyć, posmarować powidłami, położyć trzeci blat i nasączyć, posmarować cienką warstwą kremu. Następnie posmarować kremem też boki (również cienką warstwą). Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut (ten krok jest po to, by wszystkie okruchy przykleiły się do tej pierwszej warstwy kremu, dzięki temu warstwa wierzchnia będzie już "czysta"; jeśli okruchy Wam nie przeszkadzają, możecie wyłożyć cały krem na raz). Po tym czasie posmarować górę i boki ciasta pozostałym kremem.

    Tort należy przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń