Do góry

Desery Przepis na:

Tort z Bitą śmietaną i musem brzoskwiniowym.

Tort z Bitą śmietaną i musem brzoskwiniowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 89

Dodano:

Odsłon: 5331

tort z musem brzoskwiniowym i bitą śmietana na każdą okazję. Polecam na Urodziny i Imieniny :))

Składniki

  • Biszkopt:
  • -4 jajka
  • -szklanka cukru
  • -szklanka mąki
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 łyżeczka octu 10%
  • Mus Brzoskwiniowy:
  • -brzoskwinie w puszce
  • -galaretka brzoskwiniowa
  • -cukier waniliowy
  • Bita śmietanka 36 % 1 litr
  • -pół szklanki wody
  • -2,3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder 2,3 duże łyżeczki
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tort z Bitą śmietaną i musem brzoskwiniowym.

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i ubijać aż cukier się roztopi.Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką octu aż podwoi swoją objętość. Oba składniki wymieszać razem z mąką. Tortownicę posmarować masłem i bułką tartą.Wlać masę do tortownicy wyrównać, wstawić do piekarnika w temperaturze 180 stopni cencjusza na około 40 minut.

  2. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w szklance z gorącą wodą i ostudzić.Brzoskwinie z sokiem zmiksować w mikserze razem z cukrem waniliowym. Gdy galaretka będzie zimna połączyć ją z musem.Ostudzony biszkopt podzielić na pół.Tężejący mus wylać na jedną część biszkoptu dać do ostygnięcia aż mus stężeje.

  3. Następnie ubić bitą śmietanę pod koniec dodać cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ostudzić aż będzie zimna. Zimna żelatynę pomalutku dodawać do ubitej śmietany. Biszkopt z musem przełożyć częścią bitej śmietany przykryć drugim biszkoptem resztą śmietany posmarować górę i boki.Udekorować według własnego uznania.Różyczki są wykonane z masy cukrowej.


    Polecam kupić z tej strony:
    http://allegro.pl/lukier-plastyczny-masa-cukrowa-kolory-250g-lublin-i3756181262.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń