Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3839
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414706
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3839
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414706
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2388
Składniki
Kostkę margaryny dokładnie ucieramy z cukrem, dodając kolejno po jednym całym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślano-jajecznej, wlać mleko i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Utarte ciasto dzielimy ma trzy równe części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej części 2 łyżki mąki.
Formę natłuścić, obsypać mąką. Wyłożyć kolejno poszczególne ciasta, delikatnie przemieszać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni 40 - 50 minut. Gotowe ciasto polać polewą czekoladową, lub w naszym ulubionym smaku, posypać wiórkami kokosowymi.
Moje uwagi: Mak możemy zastąpić zmielonymi orzechami, lub kolorowym kisielem. Zmieni się wówczas wygląd i smak ciasta. Zawsze polecam odrobinę fantazji.