Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 118

Dodano:

Odsłon: 2169

Lżejsza wersja klasycznego tiramisu. Ja przygotowałam na 1- szą rocznicę ślubu

Składniki

  • Biszkopty - około 40 szt
  • Mascarpone - 500 gr
  • żółtka jaj - 4 szt
  • Cukier -0,5 szklanki
  • Truskawki - 0,5 kg
  • Woda- 1/4 szkl
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Truskawkowe tiramisu

Przygotowanie

  1. Z 0,5 kg truskawek połowę miksujemy z wodą na gładki mus. Drugą połowe kroimy w cienkie plasterki.


    Ubijamy mikserem żółtka z cukrem do momentu aż masa zacznie gestnieć i zmieni kolor na bardziej biały. Do masy dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy aż żóltka połączą sie z mascarpone.

  2. Biszkopty zanurzamy z obu stron w musie truskawkowym i układamy ciasno obok siebie w naczyniu żaroodpownym ( ja użyłam blaszki 25x25cm).

    Na biszkopty wykładamy połowę masy z mascarpone i wyrównujemy. Układamy pokrojone w paski truskawki. Nastepnie znowu powtarzamy warstwę z biszkoptami. Wykładamy resztę masy z mascarpone i wyrównujemy całość. Układamy plasterki truskawek wg. uznania. Ja ułożyłam w kształt serca.
    Schładzamy w lodówce 3-4 godziny a najlepiej całą noc.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 października 2014 Gratulacje z okazji miłej rocznicy :-), a ciasto wygląda pysznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń