Do góry

Dodatki Przepis na:

Chlebki Naan (Naan bread)

Chlebki Naan (Naan bread)

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 4956

Chlebek Naan to płaski chleb drożdżowy z białej mąki pszennej pochodzenia środkowoazjatyckiego. Zazwyczaj pieczony jest w kształcie dużej kropli, w tandoori (specjalny piec z 'daszkiem'). Podawany i pieczony z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej, głównie do wszelkiego rodzaju curry. U mnie Naan pieczony jest w zwykłym piekarniku jak podpłomyki, a jedzony jest głównie do wszystkich ostrych potraw z sosami, do curry i leczo a nawet sam lub jako zamiennik zwykłego chleba do kanapek z ostrymi mięsami czy warzywami jak papryka czy pomidory :)

Składniki

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1 łyżeczka kolendry
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki (przesiać razem wszystkie suche składniki a potem dodać wszystkie mokre). Wodę najlepiej dodawać gradualnie, nie na raz, bo może się okazać ze pół szklanki to za dużo :) Ja do ciasta dodaję też suche przyprawy. Ciasto odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Nagrzać piekarnik do 250 stopni, wraz z grillem. Blachę Zostawić suchą, posypać tylko mąką.
    Z ciasta powinno formować się placuszki w kształcie łezki, ale u mnie jest samowolka :) Ważne żeby placuszki były nie za grube.
    Placuszki kładziemy na blasze z mąką, i wkładamy na maź 3 minuty na najwyższą półkę piekarnika. Można po 2 minutach przewrócić chlebki na drugą stronę, ale nie trzeba. Chlebki powinny być rumiane i lekko wyrośnięte, ale nie wolno trzymać ich za długo w piekarniku bo będą suche i kruche, a maja być mięciutkie :)

  2. A oto moje Naan z wegetariańskim, ostrym leczo :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oriento 16 grudnia 2016 smak - super. wyszło bardzo fajne. tylko porcja troszkę mała - wg mnie tak na 2 osoby max. polecam dołożyć przynajmniej połowę.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń