Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenno-żytni do zrobienia w domu. Smaczny, z chrupiąca skórką, łatwy i szybki do zrobienia samodzielnie przez każdego
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103901
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2015
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5888
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5886
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 103901
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2015
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5888
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5886
Składniki
Z drożdzy zrobić zaczyn: do miseczki dodać drożdże, dwie łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki cukru i odlać ze 100 ml wody. Całość wymieszać dobrze i poczekać do wyrośnięcia.
Zrobić ciasto: mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn, sól, resztę wody i dokładnie wymieszać; wyrobić ciasto. Keksówkę nasmarować olejem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki i czekać do wyrośnięcia, aż brzeg ciasta dojdzie do kantu foremki.
Upiec chlebek: Keksówkę włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec góra-dół, na drugiej kratce od dołu 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, potem wyjąć chlebek z foremki i pozostawić do wystygnięcia na kratce.