Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenno-żytni do zrobienia w domu. Smaczny, z chrupiąca skórką, łatwy i szybki do zrobienia samodzielnie przez każdego
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2318
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3351
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1411
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2148
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2318
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3351
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1411
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2148
Składniki
Z drożdzy zrobić zaczyn: do miseczki dodać drożdże, dwie łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki cukru i odlać ze 100 ml wody. Całość wymieszać dobrze i poczekać do wyrośnięcia.
Zrobić ciasto: mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn, sól, resztę wody i dokładnie wymieszać; wyrobić ciasto. Keksówkę nasmarować olejem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki i czekać do wyrośnięcia, aż brzeg ciasta dojdzie do kantu foremki.
Upiec chlebek: Keksówkę włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec góra-dół, na drugiej kratce od dołu 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, potem wyjąć chlebek z foremki i pozostawić do wystygnięcia na kratce.