Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenno-żytni do zrobienia w domu. Smaczny, z chrupiąca skórką, łatwy i szybki do zrobienia samodzielnie przez każdego
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2344
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1464
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 538
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3628
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1342
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2344
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1464
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 538
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3628
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1342
Składniki
Z drożdzy zrobić zaczyn: do miseczki dodać drożdże, dwie łyżki mąki pszennej, pół łyżeczki cukru i odlać ze 100 ml wody. Całość wymieszać dobrze i poczekać do wyrośnięcia.
Zrobić ciasto: mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn, sól, resztę wody i dokładnie wymieszać; wyrobić ciasto. Keksówkę nasmarować olejem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do keksówki i czekać do wyrośnięcia, aż brzeg ciasta dojdzie do kantu foremki.
Upiec chlebek: Keksówkę włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika, piec góra-dół, na drugiej kratce od dołu 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, potem wyjąć chlebek z foremki i pozostawić do wystygnięcia na kratce.