Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający, bogaty w witaminy, pyszny, tani, zdrowy, staropolski
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Chleb pokroić w cienkie kromki, podpiec w piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Zagotować wodę, podstudzić, do ciepłej wrzucić połamany chleb i cukier, wymieszać, wystudzić, aż będzie letnia, dodać drożdże roztarte z cukrem i dobrze wymytą cytrynę, pociętą w cienkie plastry, ale bez pestek. Z zostawionymi pestkami kwas nabierze niemiłej goryczy. Garnek przykryć gazą lub ściereczką. Zostawić na 12 - 24 godziny, zależy od temperatury otoczenia (im cieplej, tym fermentacja przebiega szybciej)
Następnego dnia przecedzić całość przez gęste sitko lub rzadkie, wyłożone gazą. Przecedzony płyn zlewać do butelek, do każdej dodawać łyżeczkę rodzynek. Butelki mogą być szklane, zamykane kapslem na sprężynie (najlepsze) lub po wodzie mineralnej, przepłukane przegotowaną, ciepłą wodą.
Zostawić w chłodzie (piwnica, dół lodówki) na kilka dni, od 2 do Otwierać bardzo ostrożnie, bo kwas, który postoi troszkę dłużej, ma tendencję do wytryskiwania aż pod sufit. Bardzo smakowity. Pełen jest witamin z grupy B oraz bogaty w witaminę C.