Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bezglutenowe bułeczki z rodzynkami"
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 106
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 202
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 175
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2490
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 106
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 202
Świetna propozycja na śniadanie. Tosty z domowego chleba, do tego awokado, ja...
Odsłon: 175
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 2490
Składniki
Drożdże pokrusz do kubeczka, wlej 370 ml ciepłej wody. Rozetrzyj starannie. Mieszankę chlebową wsyp do miski, połącz z mąką ryżową. Dodaj rozpuszczone wcześniej drożdże. Energicznie wymieszaj.
Dodaj płynny miód, 1,5 łyżki oliwy oraz łyżeczkę soli. Wsyp rodzynki oraz posiekane grubo orzechy włoskie. Rękoma wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.
Po tym czasie ciasto raz jeszcze zagnieć (krótko). Odrywaj kawałki i formuj w dłoniach małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blaszce, zachowując odstępy. Odstaw na 30 minut, aby podrosły.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Wyjmij z piekarnika, lekko przestudź. Podawaj na deser lub śniadanie, np. z dodatkiem masła oraz miodu lub twarożku.
15 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 130 kcal, cena 90 gr.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
ficelle
Pieczywo
Chleb na zakwasie
Pieczywo
Chleb kminkowy
Pieczywo
Chleb z mąki bambusowej
ficelle
Ficelle, "szczuplejsze" siostry bagietek, chrupiące i pyszne. U mnie wersja n...
Odsłon: 48
Chleb na zakwasie
Upieczony w domowym zaciszu - najlepszy, i ten zapach pieczonego chleba.
Odsłon: 1458