Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bezglutenowe bułeczki z rodzynkami"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1476
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6006
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8891
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18857
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1476
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6006
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8891
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18857
Składniki
Drożdże pokrusz do kubeczka, wlej 370 ml ciepłej wody. Rozetrzyj starannie. Mieszankę chlebową wsyp do miski, połącz z mąką ryżową. Dodaj rozpuszczone wcześniej drożdże. Energicznie wymieszaj.
Dodaj płynny miód, 1,5 łyżki oliwy oraz łyżeczkę soli. Wsyp rodzynki oraz posiekane grubo orzechy włoskie. Rękoma wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.
Po tym czasie ciasto raz jeszcze zagnieć (krótko). Odrywaj kawałki i formuj w dłoniach małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blaszce, zachowując odstępy. Odstaw na 30 minut, aby podrosły.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Wyjmij z piekarnika, lekko przestudź. Podawaj na deser lub śniadanie, np. z dodatkiem masła oraz miodu lub twarożku.
15 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 130 kcal, cena 90 gr.Źródło: Świat kobiety