Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bezglutenowe bułeczki z rodzynkami"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 173
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1769
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 173
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 141
Smak wiosny!
Odsłon: 641
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1769
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 164
Składniki
Drożdże pokrusz do kubeczka, wlej 370 ml ciepłej wody. Rozetrzyj starannie. Mieszankę chlebową wsyp do miski, połącz z mąką ryżową. Dodaj rozpuszczone wcześniej drożdże. Energicznie wymieszaj.
Dodaj płynny miód, 1,5 łyżki oliwy oraz łyżeczkę soli. Wsyp rodzynki oraz posiekane grubo orzechy włoskie. Rękoma wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.
Po tym czasie ciasto raz jeszcze zagnieć (krótko). Odrywaj kawałki i formuj w dłoniach małe bułeczki. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blaszce, zachowując odstępy. Odstaw na 30 minut, aby podrosły.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj z wierzchu oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut. Wyjmij z piekarnika, lekko przestudź. Podawaj na deser lub śniadanie, np. z dodatkiem masła oraz miodu lub twarożku.
15 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 130 kcal, cena 90 gr.Źródło: Świat kobiety