Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bułeczki z kruszonką"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3692
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2003
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5379
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5455
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3692
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2003
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5379
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5455
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże. Do miseczki przesiej 2 szklanki mąki.
Dodaj sól, 5 łyżek cukru, jajko, 5 łyżek masła i skórkę cytrynową.
Wlej mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę.
Z reszty mąki, cukru i masła zagnieć kruszonkę. Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Owoce potnij na cząstki.
Wyrośnięte ciasto znów zagnieć. Uformuj z niego 12 placuszków. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
Rozłóż na nich śliwki i posyp kruszonką. Piecz 20 minut w temp. 200 st.Źródło: Tina