Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki z marcepanem"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1564
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1322
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1385
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1302
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1564
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1322
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1385
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1302
Składniki
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Marcepan utrzyj z 1 jajkiem oraz 5 łyżkami cukru. Twaróg wymieszaj z mlekiem, olejem, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Wbij 2 jajka. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto.
Stolnicę oprósz mąką. Ułóż na niej przygotowane ciasto. Grubo rozwałkuj. Z placka wytnij 10 krążków (o śr. ok. 12 cm każdy). Krążki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Na każdym połóż po 6–7 połówek śliwek.
Masę marcepanową przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij porcję marcepanu na środek każdego ciastka.
Bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 25 minut. Żółtko wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj nim brzegi ciastek na ok. 5 minut przed końcem pieczenia.
Po wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.Źródło: Naj