Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bułeczki z marcepanem"
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 43
Cześć :-) Dzisiaj zrobimy pyszną Quesadillę z prawdziwkami. Chrupiąca i bardz...
Odsłon: 99
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 68
Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...
Odsłon: 94
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 43
Cześć :-) Dzisiaj zrobimy pyszną Quesadillę z prawdziwkami. Chrupiąca i bardz...
Odsłon: 99
Aromatyczna i pożywna zupa.
Odsłon: 68
Niby nic, a jednak trzeba umieć zrobić dobre naleśniki. Przesyłam Wam mój, sp...
Odsłon: 94
Składniki
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Marcepan utrzyj z 1 jajkiem oraz 5 łyżkami cukru. Twaróg wymieszaj z mlekiem, olejem, cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Wbij 2 jajka. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto.
Stolnicę oprósz mąką. Ułóż na niej przygotowane ciasto. Grubo rozwałkuj. Z placka wytnij 10 krążków (o śr. ok. 12 cm każdy). Krążki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Na każdym połóż po 6–7 połówek śliwek.
Masę marcepanową przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciśnij porcję marcepanu na środek każdego ciastka.
Bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 25 minut. Żółtko wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj nim brzegi ciastek na ok. 5 minut przed końcem pieczenia.
Po wystudzeniu oprósz je cukrem pudrem.Źródło: Naj