Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z orzechowym nadzieniem"
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2598
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104622
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5903
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2598
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104622
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2031
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5903
Składniki
50 g białej i gorzkiej czekolady rozdrabniamy i mieszamy. Orzechy i migdały siekamy, łączymy z czekoladą i cukrem, dobrze mieszamy, aby powstał orzechowo-czekoladowy krem.
Żółtko oddzielamy od białka. Do żółtka dodajemy dwie łyżki wody, mieszamy. Białko ubijamy na pianę.
Płat ciasta wykładamy na blat. Kroimy go na 12 prostokątów. Na każdy wykładamy porcję kremu. Jedną z dłuższych krawędzi prostokąta i dwie boczne smarujemy pianą z białka i dokładnie zlepiamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy górę jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 220oC ok. 15–20 minut.
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią ostudzone bułeczki. Odstawiamy na talerz, żeby czekolada zastygła.
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,10 zł.
Wartość odżywcza sztuki 350 kcal. Białko 6 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia