Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z orzechowym nadzieniem"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35978
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1303
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1791
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35978
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1303
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1791
        
        Składniki
50 g białej i gorzkiej czekolady rozdrabniamy i mieszamy. Orzechy i migdały siekamy, łączymy z czekoladą i cukrem, dobrze mieszamy, aby powstał orzechowo-czekoladowy krem.
Żółtko oddzielamy od białka. Do żółtka dodajemy dwie łyżki wody, mieszamy. Białko ubijamy na pianę.
Płat ciasta wykładamy na blat. Kroimy go na 12 prostokątów. Na każdy wykładamy porcję kremu. Jedną z dłuższych krawędzi prostokąta i dwie boczne smarujemy pianą z białka i dokładnie zlepiamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy górę jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 220oC ok. 15–20 minut.
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią ostudzone bułeczki. Odstawiamy na talerz, żeby czekolada zastygła.
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,10 zł.
Wartość odżywcza sztuki 350 kcal. Białko 6 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia