Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bułeczki z orzechowym nadzieniem"
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2256
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2921
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 645
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 311
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2256
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2921
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 645
Składniki
50 g białej i gorzkiej czekolady rozdrabniamy i mieszamy. Orzechy i migdały siekamy, łączymy z czekoladą i cukrem, dobrze mieszamy, aby powstał orzechowo-czekoladowy krem.
Żółtko oddzielamy od białka. Do żółtka dodajemy dwie łyżki wody, mieszamy. Białko ubijamy na pianę.
Płat ciasta wykładamy na blat. Kroimy go na 12 prostokątów. Na każdy wykładamy porcję kremu. Jedną z dłuższych krawędzi prostokąta i dwie boczne smarujemy pianą z białka i dokładnie zlepiamy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy górę jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 220oC ok. 15–20 minut.
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy nią ostudzone bułeczki. Odstawiamy na talerz, żeby czekolada zastygła.
Czas przygotowania 60 minut. Cena sztuki ok. 2,10 zł.
Wartość odżywcza sztuki 350 kcal. Białko 6 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia