Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna zarówno na co dzień jak i na śniadanie wielkanocne.
Mąkę przesiewamy do miski, we wgłębieniu mąki przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy z niewielką ilością mąki – przykrywamy ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia. Jaja ubijamy z cukrem, solą, przyprawami i skórką z cytryny. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka i wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i elastyczne oraz będzie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia.
Dzielimy na cztery części, formujemy kulę. Tortownicę natłuszczamy, układamy obok siebie w tortownicy 4 kule i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, niech rośnie. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ca 40 minut do tzw. suchego patyczka. Bułkę podajemy do śniadania wielkanocnego jest wspaniała i pachnąca.
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1883
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 217
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 174
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 245
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1883
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 217
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 174
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 245
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, we wgłębieniu mąki przygotowujemy rozczyn: kruszymy drożdże, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy z niewielką ilością mąki – przykrywamy ściereczką na 15 minut do wyrośnięcia. Jaja ubijamy z cukrem, solą, przyprawami i skórką z cytryny. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy ubite jajka i wyrabiamy ciasto. Dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i elastyczne oraz będzie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w misce do wyrośnięcia.
Dzielimy na cztery części, formujemy kulę. Tortownicę natłuszczamy, układamy obok siebie w tortownicy 4 kule i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, niech rośnie. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem i wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Pieczemy ca 40 minut do tzw. suchego patyczka. Bułkę podajemy do śniadania wielkanocnego jest wspaniała i pachnąca.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 90
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 127