Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5004
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29597
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5004
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29597
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na chwile aby drożdże zaczęły pracować. Gdy masa urośnie dodajemy mąkę pszenną i żytnią, sól, ciepłą wodę , ziarna słonecznika, pestki dyni i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do dwóch foremek ( keksówek ), wyrównujemy wierzch smarujemy wodą i obsypujemy ziarnami słonecznika. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 25minut. Po tym czasie wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C przez 1 godzinę.