Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208912
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 471
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208912
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 471
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na chwile aby drożdże zaczęły pracować. Gdy masa urośnie dodajemy mąkę pszenną i żytnią, sól, ciepłą wodę , ziarna słonecznika, pestki dyni i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do dwóch foremek ( keksówek ), wyrównujemy wierzch smarujemy wodą i obsypujemy ziarnami słonecznika. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 25minut. Po tym czasie wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C przez 1 godzinę.