Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 829
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 134
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 89
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 829
Bogata kompozycja mieszanki przypraw zapewni wspaniały smak grillowanych mies...
Odsłon: 134
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 89
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem. Dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na chwile aby drożdże zaczęły pracować. Gdy masa urośnie dodajemy mąkę pszenną i żytnią, sól, ciepłą wodę , ziarna słonecznika, pestki dyni i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładamy do dwóch foremek ( keksówek ), wyrównujemy wierzch smarujemy wodą i obsypujemy ziarnami słonecznika. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 25minut. Po tym czasie wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 °C przez 1 godzinę.