Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chleb ziołowy"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4627
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418170
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4627
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418170
Składniki
Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj i razem z pomidorami włóż do garnka. Całość zalej octem, posól i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Rozgotowane pomidory przełóż do miski. Wymieszaj z posiekaną bazylią i migdałami. Dodaj starty parmezan i połącz .
Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem. Dodaj połowę masła pokrojonego w kawałki, jajko oraz mleko. Zagnieć elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na prostokątny placek i posmaruj resztą rozpuszczonego masła. Następnie posyp go ziołami i startym serem.
Ciasto pokrój na sześć pasów jednakowej szerokości i nałóż je na siebie. Następnie przekrój je na mniejsze prostokąty. Formę wysmaruj masłem i ułóż ciasto, przykładając je do siebie pionowo. Odstaw na 30 minut. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut do przyrumienienia. Podawaj z pesto pomidorowym.Źródło: Na żywo