Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebek z pomidorami"
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3606
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14997
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3606
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14997
Składniki
8 porcji • : 15 min • pieczenie: 20 min • 484 kcal/porcja • 3,50 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Lekko natłuść blachę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj posiekane masło i wymieszaj je palcami z mąką, tak aby powstały kluseczki. Dodaj jeszcze orzechy, posiekany rozmaryn i imbir. Wymieszaj.
Zrób w cieście dziurkę i wlej maślankę. Wymieszaj ją z ciastem, zagniatając czubkiem noża.
Przełóż ciasto na posypany mąką blat. Zagnieć i rozwałkuj do wym. ok. 20 x 30 cm. Ułóż ciasto na blasze. Poprzekłuwaj pomidorki i powciskaj je w ciasto. Posyp ciasto pokrojonymi gałązkami rozmarynu.
Piecz 15-20 minut, aż chlebek się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Podawaj np. z suszonymi owocami, serem lub marynowanymi warzywami.Źródło: Olivia