Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chlebek z pomidorami"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1220
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1220
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 160
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 470
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
8 porcji • : 15 min • pieczenie: 20 min • 484 kcal/porcja • 3,50 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Lekko natłuść blachę.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj posiekane masło i wymieszaj je palcami z mąką, tak aby powstały kluseczki. Dodaj jeszcze orzechy, posiekany rozmaryn i imbir. Wymieszaj.
Zrób w cieście dziurkę i wlej maślankę. Wymieszaj ją z ciastem, zagniatając czubkiem noża.
Przełóż ciasto na posypany mąką blat. Zagnieć i rozwałkuj do wym. ok. 20 x 30 cm. Ułóż ciasto na blasze. Poprzekłuwaj pomidorki i powciskaj je w ciasto. Posyp ciasto pokrojonymi gałązkami rozmarynu.
Piecz 15-20 minut, aż chlebek się zrumieni. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Podawaj np. z suszonymi owocami, serem lub marynowanymi warzywami.Źródło: Olivia