Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwy i szybki w przygotowaniu, smakuje rewelacyjnie - najlepszy z samym masełkiem:)
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 121
Marynowanie grzybów to temat rzeka. Co roku marynuję dość dużo grzybów, ale z...
Odsłon: 30
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 440
Jeśli lubisz owsiankę na śniadanie polecam z dodatkiem buraków czerwonych i j...
Odsłon: 121
Marynowanie grzybów to temat rzeka. Co roku marynuję dość dużo grzybów, ale z...
Odsłon: 30
Śnieżny puch, czyli łatwiutki sernik na zimno z galaretkami cytrynowymi, na...
Odsłon: 440
Składniki
Do miski wsypać płatki, dodać wodę, rozkruszone drożdże oraz cukier i sól. Mieszać drewnianą łyżką przez 8-9 minut.
Dosypać ¾ kg mąki i wymieszać na gładką masę.
Dodać 2 łyżki nasion słonecznika, 2 łyżki nasion dyni (może być również siemię, kminek…) i wsypać resztę mąki. Całość wymieszać dokładnie.
2 foremki (keksówki) wysmarować olejem, wlać ciasto do połowy formy
Jajko roztrzepać, posmarować nim chlebki i posypać ziarnami słonecznika, siemienia (w/g uznania)
Formy włożyć do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 200 C i piec 1h i 5 min.
Po wyjęciu z formy chlebki przewracać, co trochę do ostudzenia, aby nie zrobił się zakalec.