Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chlebek ziołowy"
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 37
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 105
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 37
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 105
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę, 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki soli. Wbij całe jajka. Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia. Podgrzej lekko pół litra mleka. Razem z masłem wlej do miski z pozostałymi składnikami, wymieszaj.
W kubeczku utrzyj rozdrobnione świeże drożdże z 4 łyżkami mleka. Dodaj do składników ciasta. Całość miksuj mikserem ustawionym na najwyższe obroty 4-5 minut. Gdy powstanie gładkie i elastyczne ciasto, odstaw je w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 50 minut.
W tym czasie przygotuj dodatki. Osącz i poszatkuj 5-7 dag suszonych pomidorów z oleju oraz 15 dag czarnych oliwek bez pestek. Przeciśnij przez praskę (lub obierz i posiekaj) 3-4 ząbki czosnku. Opłucz i osusz pęczek ulubionych ziół (np. bazylii, natki, oregano). Oderwij listki z gałązek (lub otrzyj), drobno posiekaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej dodaj suszone pomidory i koncentrat, do drugiej oliwki, do trzeciej czosnek oraz zioła. Każdą część raz jeszcze starannie wyrób. Uformuj wałki.
Złap końce 3 wałków, zapleć warkocz. Odłóż na 30 min na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz w 180 st. ok. 25 min.Źródło: Świat kobiety