Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach pieczonego jabłka w połączeniu z cynamonem zamknięte w przepysznych drożdżowych rogalikach
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21620
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 15
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 13
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21620
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 78
Składniki
Drożdże połącz z łyżką cukru. Dodaj ciepłego mleka i 4 łyżki mąki. Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby powstała gładka masa. Tak przygotowane drożdże pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie obierz oraz wydryluj jabłka. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce masła. Do podsmażanych jabłek dodaj cukier puder wraz z cynamonem. Do wyrośniętych drożdży dodaj mąkę, 2 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki wody oraz jajka połączone z cukrem brązowym. Zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie być lepkie. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrój duże trójkąty. Na wycięte trójkąty nanieś podsmażone jabłka, następnie zawijaj je od dłuższego boku w dół, tak aby powstał rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp cukrem. Rogaliki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz ok. 15 minut. Rogaliki będą gotowe gdy nabiorą złotego koloru.