Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach pieczonego jabłka w połączeniu z cynamonem zamknięte w przepysznych drożdżowych rogalikach
Artykuł sponsorowany
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12134
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 26
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2132
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 222
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12134
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 26
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2132
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 222
Składniki
Drożdże połącz z łyżką cukru. Dodaj ciepłego mleka i 4 łyżki mąki. Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby powstała gładka masa. Tak przygotowane drożdże pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie obierz oraz wydryluj jabłka. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce masła. Do podsmażanych jabłek dodaj cukier puder wraz z cynamonem. Do wyrośniętych drożdży dodaj mąkę, 2 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki wody oraz jajka połączone z cukrem brązowym. Zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie być lepkie. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrój duże trójkąty. Na wycięte trójkąty nanieś podsmażone jabłka, następnie zawijaj je od dłuższego boku w dół, tak aby powstał rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp cukrem. Rogaliki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz ok. 15 minut. Rogaliki będą gotowe gdy nabiorą złotego koloru.