Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach pieczonego jabłka w połączeniu z cynamonem zamknięte w przepysznych drożdżowych rogalikach
Drożdże połącz z łyżką cukru. Dodaj ciepłego mleka i 4 łyżki mąki. Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby powstała gładka masa. Tak przygotowane drożdże pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie obierz oraz wydryluj jabłka. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce masła. Do podsmażanych jabłek dodaj cukier puder wraz z cynamonem. Do wyrośniętych drożdży dodaj mąkę, 2 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki wody oraz jajka połączone z cukrem brązowym. Zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie być lepkie. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrój duże trójkąty.
Na wycięte trójkąty nanieś podsmażone jabłka, następnie zawijaj je od dłuższego boku w dół, tak aby powstał rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp cukrem. Rogaliki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz ok. 15 minut. Rogaliki będą gotowe gdy nabiorą złotego koloru.
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 11
Pyszne śniadaniowe muffiny na słono. Wypełnione szpinakiem i fetą smakują obł...
Odsłon: 14
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 12
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 515
Tarta orkiszowa z bundzem, cukinią i szpinakiem. Bundz to góralski ser z mlek...
Odsłon: 11
Pyszne śniadaniowe muffiny na słono. Wypełnione szpinakiem i fetą smakują obł...
Odsłon: 14
Sałatka z burratą, z dodatkiem grillowanej cukinii i brzoskwini. Pyszna i zdr...
Odsłon: 12
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 515
Składniki
Drożdże połącz z łyżką cukru. Dodaj ciepłego mleka i 4 łyżki mąki. Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby powstała gładka masa. Tak przygotowane drożdże pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie obierz oraz wydryluj jabłka. Następnie pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni na łyżce masła. Do podsmażanych jabłek dodaj cukier puder wraz z cynamonem. Do wyrośniętych drożdży dodaj mąkę, 2 łyżki miękkiego masła, 4 łyżki wody oraz jajka połączone z cukrem brązowym. Zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie być lepkie. Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrój duże trójkąty. Na wycięte trójkąty nanieś podsmażone jabłka, następnie zawijaj je od dłuższego boku w dół, tak aby powstał rogalik. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmaruj je rozkłóconym żółtkiem i posyp cukrem. Rogaliki wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piecz ok. 15 minut. Rogaliki będą gotowe gdy nabiorą złotego koloru.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Pieczywo
Chleb Dukana
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 1372
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne i delikatne bułki, idealne na poranne śniadanie. Polecam :)
Odsłon: 1900