Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka miesięcy temu jedliśmy u znajomych domowy chleb. Wzięliśmy przepis, upiekliśmy z mężem chleb w domu i od tej pory zagościł u nas na stałe. Zrobienie go jest bardzo łatwe. Robimy z 1,5 kg mąki, mrozimy w kawałkach i mamy na tydzień.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99076
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 169
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5100
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13736
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5913
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99076
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 169
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5100
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13736
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5913
Składniki
Rozdrobnione drożdże z cukrem zalewamy szklanką ciepłej wody i mieszamy. Potem odstawiamy aby się zapieniły.
W tym czasie przygotowujemy w dużej misce lub garnku wszystkie suche składniki.
Gdy drożdże się zapienią wlewamy do suchych składników i dolewamy resztę wody. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką do połączenia składników. W ten sposób też napowietrzamy ciasto.
Przygotowujemy 3 keksówki smarując je olejem. Ciasto rozdzielamy do foremek i wyrównujemy. Po wierzchu możemy posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami wedle uznania.
Wszystkie wstawiamy do zimnego piekarnika i włączamy na termoobieg 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.
Chlebki studzimy na kratce.