Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój mąż twierdzi,że ZA KOMUNY takie były.Nie wiem,nie pamiętam,mała byłam;-))
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 185
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 158
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16215
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 81
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 212
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 185
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 158
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16215
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 81
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 212
Składniki
Przesiewam mąkę,rozpuszczam masło i odstawiam,żeby przestygło.
Wszystkie składniki mieszam w misce i wyrabiam tak długo,aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wyrabiam jeszcze ok. 10 min.(długie wyrabianie jest b. ważne).Zostawiam ciasto,żeby"odpoczęło" ok. 10 min,po czym wyrabiam jeszcze przez jakieś 5 min.Ciasto powinno mieć fajną,plastyczną konsystencję.
Formuję kulę,spryskuję oliwą,wkładam do miski,przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia(musi podwoić objętość).
Po wyrośnięciu formuję 10 kajzerek,układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam ściereczką.Odstawiam na niecałą godz,żeby wyrosły.
Rozgrzewam piekarnik do 230 st. , robię na bułkach krzyżyki znacznikiem do kajzerek(można ponacinać ostrym nożem lub żyletką) i smaruję mlekiem.
Wsuwam do piekarnika i piekę ok. 20 min.(to zależy od piekarnika,muszą być ładnie zarumienione).
Wyłączam piekarnik,spryskuję bułki wodą i zostawiam w piekarniku na 2-3 min.-bułki ładniej wyglądają po takim zabiegu:-)