Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój mąż twierdzi,że ZA KOMUNY takie były.Nie wiem,nie pamiętam,mała byłam;-))
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27951
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5626
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27951
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Przesiewam mąkę,rozpuszczam masło i odstawiam,żeby przestygło.
Wszystkie składniki mieszam w misce i wyrabiam tak długo,aż ciasto będzie odchodziło od ręki i wyrabiam jeszcze ok. 10 min.(długie wyrabianie jest b. ważne).Zostawiam ciasto,żeby"odpoczęło" ok. 10 min,po czym wyrabiam jeszcze przez jakieś 5 min.Ciasto powinno mieć fajną,plastyczną konsystencję.
Formuję kulę,spryskuję oliwą,wkładam do miski,przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia(musi podwoić objętość).
Po wyrośnięciu formuję 10 kajzerek,układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam ściereczką.Odstawiam na niecałą godz,żeby wyrosły.
Rozgrzewam piekarnik do 230 st. , robię na bułkach krzyżyki znacznikiem do kajzerek(można ponacinać ostrym nożem lub żyletką) i smaruję mlekiem.
Wsuwam do piekarnika i piekę ok. 20 min.(to zależy od piekarnika,muszą być ładnie zarumienione).
Wyłączam piekarnik,spryskuję bułki wodą i zostawiam w piekarniku na 2-3 min.-bułki ładniej wyglądają po takim zabiegu:-)