Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche rogaliki z kaszą manną"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4003
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415705
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2663
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4003
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415705
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2663
Składniki
Wszystkie suche : mąkę, kaszę, cukier zwykły i wanilinowy oraz proszek do pieczenia wymieszaj. Następnie dodaj jajko, esencję oraz masło i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i schładzaj w lodówce godzinę lub 30 minut w zamrażalniku.
Przygotuj blachę do pieczenia rogalików: posmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C.
Ciasto wyjmij z lodówki. Odrywaj z niego po kawałku i jak najszybciej formuj w dłoniach najpierw niewielki wałeczek, potem ulep rogalik. Układaj je na blasze w sporych odstępach. Piecz do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min). Zaraz po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 245 kilokalorii.
<strong>Smak rogalików z ka szy manny wzbogacą mielone migdały.</strong>Źródło: Świat i Ludzie