Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche rogaliki z kaszą manną"
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 38
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1455
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 292
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3240
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 405
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 38
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1455
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 292
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3240
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 405
Składniki
Wszystkie suche : mąkę, kaszę, cukier zwykły i wanilinowy oraz proszek do pieczenia wymieszaj. Następnie dodaj jajko, esencję oraz masło i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i schładzaj w lodówce godzinę lub 30 minut w zamrażalniku.
Przygotuj blachę do pieczenia rogalików: posmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C.
Ciasto wyjmij z lodówki. Odrywaj z niego po kawałku i jak najszybciej formuj w dłoniach najpierw niewielki wałeczek, potem ulep rogalik. Układaj je na blasze w sporych odstępach. Piecz do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min). Zaraz po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 245 kilokalorii.
<strong>Smak rogalików z ka szy manny wzbogacą mielone migdały.</strong>Źródło: Świat i Ludzie