Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche rogaliki z kaszą manną"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118012
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8375
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118012
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8375
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2093
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
Wszystkie suche : mąkę, kaszę, cukier zwykły i wanilinowy oraz proszek do pieczenia wymieszaj. Następnie dodaj jajko, esencję oraz masło i zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i schładzaj w lodówce godzinę lub 30 minut w zamrażalniku.
Przygotuj blachę do pieczenia rogalików: posmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180° C.
Ciasto wyjmij z lodówki. Odrywaj z niego po kawałku i jak najszybciej formuj w dłoniach najpierw niewielki wałeczek, potem ulep rogalik. Układaj je na blasze w sporych odstępach. Piecz do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min). Zaraz po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 245 kilokalorii.
<strong>Smak rogalików z ka szy manny wzbogacą mielone migdały.</strong>Źródło: Świat i Ludzie