Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i kruche rogaliki drożdżowe z pysznym czekoladowym kremem.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21650
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 17
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21650
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wrzucamy pokrojoną margarynę, mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, cukier (zwykły i waniliowy), sól i pokruszone drożdże. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na min. 15 min. Słoik z Nutellą też dobrze jest schłodzić, ułatwi to nakładanie masy.
Odcinamy część ciasta wielkości pięści i rozwałkowujemy na okrąg około 25 cm, dość cienki 1-3 mm. Kroimy na 8 części tak jak pizzę. Na brzegi ciasta nakładamy po pół łyżeczki Nutelli i rolujemy ciasto w kierunku środka.
Skręcony rogalik wykładamy na papier do pieczenia z formując półksiężyc. Rozkładamy w 2-3 cm odstępach, żeby rogalik miał gdzie urosnąć. Kiedy zrobimy całą blachę najlepiej od razu włożyć do piekarnika na 15-20 min na 180 st.
Dodatkowe rady: Ciasto trzymamy w lodówce i odcinamy tylko porcję, a zwinięte rogale pieczemy od razu, żeby rogaliki nie pękały a czekolada nie wypływała.