Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne i kruche rogaliki drożdżowe z pysznym czekoladowym kremem.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2905
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 117
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5318
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 1554
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2905
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 117
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5318
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 1554
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wrzucamy pokrojoną margarynę, mieszamy. Dodajemy jajka, śmietanę, cukier (zwykły i waniliowy), sól i pokruszone drożdże. Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na min. 15 min. Słoik z Nutellą też dobrze jest schłodzić, ułatwi to nakładanie masy.
Odcinamy część ciasta wielkości pięści i rozwałkowujemy na okrąg około 25 cm, dość cienki 1-3 mm. Kroimy na 8 części tak jak pizzę. Na brzegi ciasta nakładamy po pół łyżeczki Nutelli i rolujemy ciasto w kierunku środka.
Skręcony rogalik wykładamy na papier do pieczenia z formując półksiężyc. Rozkładamy w 2-3 cm odstępach, żeby rogalik miał gdzie urosnąć. Kiedy zrobimy całą blachę najlepiej od razu włożyć do piekarnika na 15-20 min na 180 st.
Dodatkowe rady: Ciasto trzymamy w lodówce i odcinamy tylko porcję, a zwinięte rogale pieczemy od razu, żeby rogaliki nie pękały a czekolada nie wypływała.