Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lukrowane bułeczki"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10702
Polecam.
Odsłon: 268
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 23
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 12
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10702
Polecam.
Odsłon: 268
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 23
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 12
Składniki
Rodzynki zawierają magnez i witaminy z grupy B, które pomagają w utrzymaniu koncentracji.
Wymieszaj w misce masło, mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i cukier. Do ciasta dodaj wcześniej zmiksowane jajo z mlekiem (pozostaw łyżeczkę) i połącz na jednolitą masę.
Podziel tak przygotowane ciasta na 9 kawałków i każdy z nich formuj na kształt palca. Bułeczki posmaruj resztą mlecznej masy. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posmaruj zwilżonym cukrem pudrem.
Przygotuj lukier, łącząc cukier puder z wodą, masłem i barwnikiem spożywczym. Posmaruj każdą bułeczkę różowym lukrem. Możesz tę czynność zostawić dziecku. Podawaj posmarowane masłem lub ze szklanką mleka albo kubkiem kakao.
Czas przygotowania: 25 minut, 320 kcal, cena porcji: ok. 1,50 zł, dla 8 osób.Źródło: Olivia