Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można dodać ulubione ziarna, np słonecznik, siemie lniane, pestki dyni... :) tylko nie przesadzić z ilością po ok łyżce stołowej
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1829
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4661
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1829
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4661
Składniki
Przepis znalazłam na "filozofii smaku" i już nie jeden raz wypróbowałam. Ja wszystko robię w robocie kuchennym i przekładam w zależności jak dzieci wolą albo na blachę albo do foremki keksówki.
Mąkę,cukier, sól, wsypujemy do miski i włączamy robota żeby się powoli mieszało. Następnie dodajemy pokruszone drożdże, ciepłą wodę i oliwę. Zostawiam robota na ok 10 minut, jeżeli ciasto nie jest gładkie to zostawiam jeszcze na chwilę. Wyrobione ciasto należy przełożyć do wysmarowanej olejem miski i przykryć czystą ściereczką na ok pół godziny.
Wyrośnięte ciasto należy uderzyć pięścią a następnie wyjąć na stolnicę i uformować chleb podłużny lub okrągły przełożyć na blachę posypaną mąką lub włożyć do keksówki wysmarowanej olejem i włożyć do piekarnika przykryć ściereczką i poczekać ok 20 minut.
Zdjąć ścierkę i włączyć piekarnik na 190 stopni, grzanie góra -dół bez termoobiegu (ja ustawiam timer na 40 minut) upieczony chleb po uderzeniu od spodu wydaje głuchy dźwięk . Chleb należy studzić na kratce
przepis można modyfikować n 350 g mąki pszennej i 150 g mąki żytniej, można dodać po łyżce słonecznika, siemienia lnianego. Smacznego.