Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i prosty chlebek, wystarczy mieć tylko zakwas.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1211
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 396
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1284
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1211
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 396
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1284
Składniki
Wsypuję do miski mąkę całe kilo. Z całości odbieram 1 szklankę, którą zastępuję inną mąką w zależności od tego na jaki chleb mam ochotę np. orkiszową. Dodaję zakwas, pokruszone w palcach drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiam 10 minut ręką albo mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Przekładam chleb do dwóch keksówek wcześniej nasmarowanych olejem i zostawiam na 2 godz. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu nagrzewam piekarnik do 250 stopni i wkładam chleb do środka. W tej temperaturze piekę 15 minut, potem zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyciągam chleb, wyrzucam go z foremek i dopiekam 10 minut w 200 stopniach. Jest przepyszny a jak pachnie w domu. Smacznego!