Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowy i prosty chlebek, wystarczy mieć tylko zakwas.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12319
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13135
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5361
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12319
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1387
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13135
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5361
Składniki
Wsypuję do miski mąkę całe kilo. Z całości odbieram 1 szklankę, którą zastępuję inną mąką w zależności od tego na jaki chleb mam ochotę np. orkiszową. Dodaję zakwas, pokruszone w palcach drożdże i pozostałe składniki. Wyrabiam 10 minut ręką albo mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Przekładam chleb do dwóch keksówek wcześniej nasmarowanych olejem i zostawiam na 2 godz. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu nagrzewam piekarnik do 250 stopni i wkładam chleb do środka. W tej temperaturze piekę 15 minut, potem zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Po tym czasie wyciągam chleb, wyrzucam go z foremek i dopiekam 10 minut w 200 stopniach. Jest przepyszny a jak pachnie w domu. Smacznego!