Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1781
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 406
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21897
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1781
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 406
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21897
Składniki
Mąkę wsypuję do dużego garnka dodaję sól, otręby siemię , sezam i podpieczone ziarna słonecznika ,sól .Wodę podgrzewam aby była letnia i stopniowo dodaję do mąki .Razem z wodą mieszam zakwas i wlewam do garnka .Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką aby dobrze się połączyło (około 3-4 minut) następnie przez około 8-10 minut mieszam mikserem ( mieszadełka świderki).Do wysmarowanych trzech smalcem gęsim i obsypanych otrębami foremek (keksówek)wkładam drewnianą lyżką wyrobiony chlebek. Na końcu pędzelkiem rozgarniam chlebek i smaruję wierz olejem ( bardzo mała ilością i posypuję ziarnami. Piekarnik nagrzewam do 130 st. i wyłączam wkładam foremki przykrywam ściereczką i zostawiam na ok 8 godzin.( zazwyczaj zarabiam wieczorkiem ) a rano włączam piekarnik na 200 st. i piekę ok 1 godziny .Po tym czasie piekarnik wyłączam uchylam i tak trzymam ok. 15 minut aby leciutko przestygł.Potem wyciągam foremki i kratkę na której układam wyciągnięte z forem chlebki przykrywam ściereczką i czekam (choć to trudne )aż przestygną. Samczengo
Od czasu kiedy zaczęłam piec chlebek rodzina nie chce innego pieczywa