Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 502
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 276
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 20386
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5723
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 502
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 276
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 20386
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5723
Składniki
Mąkę wsypuję do dużego garnka dodaję sól, otręby siemię , sezam i podpieczone ziarna słonecznika ,sól .Wodę podgrzewam aby była letnia i stopniowo dodaję do mąki .Razem z wodą mieszam zakwas i wlewam do garnka .Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką aby dobrze się połączyło (około 3-4 minut) następnie przez około 8-10 minut mieszam mikserem ( mieszadełka świderki).Do wysmarowanych trzech smalcem gęsim i obsypanych otrębami foremek (keksówek)wkładam drewnianą lyżką wyrobiony chlebek. Na końcu pędzelkiem rozgarniam chlebek i smaruję wierz olejem ( bardzo mała ilością i posypuję ziarnami. Piekarnik nagrzewam do 130 st. i wyłączam wkładam foremki przykrywam ściereczką i zostawiam na ok 8 godzin.( zazwyczaj zarabiam wieczorkiem ) a rano włączam piekarnik na 200 st. i piekę ok 1 godziny .Po tym czasie piekarnik wyłączam uchylam i tak trzymam ok. 15 minut aby leciutko przestygł.Potem wyciągam foremki i kratkę na której układam wyciągnięte z forem chlebki przykrywam ściereczką i czekam (choć to trudne )aż przestygną. Samczengo
Od czasu kiedy zaczęłam piec chlebek rodzina nie chce innego pieczywa