Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pszenny chleb na drożdżach"
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 51
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 881
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 51
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 881
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 50 ml mleka. Mieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wsyp 3 łyżki mąki, dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Masło roztop w rondelku a potem wystudź. Pozostałą mąkę przesiej, wsyp do niej sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko, wodę i masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką i przykryj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 90 min, by ciasto podwoiło swą objętość.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką. Uderz kilka razy pięścią w wyrośnięte ciasto i zagnieć je formując okrągły bochenek. Ułóż na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut, by podwoiło objętość.
Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Wierzch ciasta natnij w kilku miejscach ostrym nożem i oprósz mąką. Wstaw blachę z chlebem do piekarnika.
Po 10 min zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze 25-30 min. Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód usłyszymy głuchy odgłos.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie