Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszyste bułeczki maślane z lukrem"
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 194
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 36
Dziś przedstawiam kolejny przepis prostej kuchni włoskiej (cucina povera), a...
Odsłon: 31
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 194
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 36
Dziś przedstawiam kolejny przepis prostej kuchni włoskiej (cucina povera), a...
Odsłon: 31
Składniki
Wymieszaj mleko, cukier i drożdże. Gdy zaczną rosnąć, dosyp mąkę, cynamon i dorzuć pokrojone w kostkę masło. Dodaj jajko, posiekane suszone owoce. Wyrób zwarte ciasto. Przykryj ciasto ścierką i odstaw na godzinę, by wyrosło.
Uformuj z ciasta bułeczki i umieść je na natłuszczonej blasze. Poczekaj, aż znowu wyrośnie.
Zrób lukier: utrzyj i polej gęstym syropem ciasto. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Podawaj z kubkiem gorącego kakao.
Jak to zrobić?
Ozdób lukrem: Przełóż go do foliowej torebki. Odetnij róg i wyciśnij masę na bułeczki. Możesz doprawić lukier odrobiną cynamonu lub skórką z cytryny.Źródło: Olivia