Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste,tanie,smaczne:-)
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 329
Polecam.
Odsłon: 783
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36361
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 447
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 329
Polecam.
Odsłon: 783
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36361
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 447
Składniki
Przesianą mąkę mieszamy z innymi suchymi składnikami.Mieszając wlewamy wodę,mleko i oliwę i zagniatamy ciasto.Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrobione,formujemy z niego kulę,spryskujemy olejem,wkładamy do miski,przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce,żeby podwoiło objętość.
Stół oprószamy mąką,"przerabiamy" chwilę,w razie potrzeby podsypujemy mąką(ciasto musi być elastyczne,nie może mazać się i kleić),rozpłaszczamy ciasto,formujemy koło(wałkiem lub ręką) o grubości ok. 1 cm.
Koło dzielimy na 6 części(wyjdą takie długie trójkąty).Każdy trójkąt zwijamy,zaczynając od szerokiej strony do"rożka",brzegi zawijamy,formujemy rogale.
Dużą blachę (rogale sporo urosną!)wykładamy papierem do pieczenia,układamy na niej rogale,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 godz.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik .
Wyrośnięte rogale smarujemy mlekiem,można posypać makiem,wsuwamy do piekarnika."Piętro" niżej,niż rogale wstawiam starą blaszkę z kostkami lodu(m/w 1 szkl.kostek lodu).Pieczemy niecałą godzinę(muszą się ładnie zarumienić).
SMACZNEGO:-)