Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rogaliki drożdżowe z budyniem"
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 30
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20399
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 367
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 30
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20399
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 367
Składniki
ok. 80 minut • Porcja ok. 190 kcal • Koszt porcji ok. 60 gr • Przepis na 24 sztuki
Ziemniaki ugotuj w łupinkach. Obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj drożdże, łyżeczkę cukru pudru i łyżkę mąki. Zalej niewielką ilością letniego mleka i odstaw do wyrośnięcia.
Resztę mąki wymieszaj starannie z solą, cukrem pudrem, ziemniakami, jajkiem, roztopionym masłem, resztą mleka i zaczynem. Zostaw do wyrośnięcia.
Rodzynki zalej rumem. Ugotuj gęsty budyń i wystudź go, mieszając. Połącz z odsączonymi rodzynkami.
Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj na okrągłe placki i każdy pokrój na 8 trójkątów. Nakładaj na nie budyń i zwijaj rogaliki.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15 min, aż podrosną. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem lub cynamonem.
Piecz w temperaturze 170°C, aż nabiorą złocistego koloru.Źródło: Kobieta i życie