Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rogaliki drożdżowe z dżemem wiśniowym"
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5437
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1799
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5353
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1854
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5437
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1799
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5353
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1854
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem oraz śmietaną. Odstaw na 10 minut. W tym czasie mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier waniliowy oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki.
siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj przygotowany wcześniej zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć, a następnie rozdziel na dwie równe porcje. Rozwałkuj je na duże kółka. Każdy placek pokrój na 6 trójkątów.
Dżem wymieszaj z wiśniówką (ew. odrobiną likieru migdałowego). Rozłóż po łyżeczce nadzienia na każdym trójkącie. Kolejno zwiń je – od podstawy do wierzchołka. Rogi zawiń do środka. Uformuj rogaliki. Ciastka ułóż na na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Jajko roztrzep widelcem. Posmaruj nim wierzchy rogalików.
Następnie ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz 30 minut, aż się ładnie zrumienią. Gotowe rogaliki wystudź na kratce kuchennej. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.Źródło: Tina