Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki miodowo-maślane"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113060
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 442
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 786
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 581
Składniki
Do miski wlej 5 łyżek ciepłej wody. Wsyp łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, wkrusz drożdże, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło stop, ostudź. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, cukier, miód, jedno jajko, wlej masło i resztę letniego mleka, wyrób elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Ciasto podziel na pół. Rozwałkuj na kształt koła, pokrój na 8 trójkątów. Zwiń, formując rogale. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp makiem. Piecz ok. 15 minut w temp. 170°C.
<strong>Czas przygotowania: 35 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 1,20 zł</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie