Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rogaliki miodowo-maślane"
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 50
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 82
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1431
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 396
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 50
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 82
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1431
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 396
Składniki
Do miski wlej 5 łyżek ciepłej wody. Wsyp łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, wkrusz drożdże, wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło stop, ostudź. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, cukier, miód, jedno jajko, wlej masło i resztę letniego mleka, wyrób elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.
Ciasto podziel na pół. Rozwałkuj na kształt koła, pokrój na 8 trójkątów. Zwiń, formując rogale. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp makiem. Piecz ok. 15 minut w temp. 170°C.
<strong>Czas przygotowania: 35 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 1,20 zł</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie