Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serowy bochenek"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Bochenek ponacinaj w kratkę (2 na 2 cm) za pomocą noża z ząbkami. Nacięcia powinny być tak głębokie, by sięgały skórki na spodzie chleba.
Ser żółty oraz ser wędzony zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj starannie. Napełnij nacięcia w chlebie, głęboko upychając serową masę.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i bardzo drobno posiekaj. Masło rozpuść, przestudź. Wymieszaj z czosnkiem i oliwą. Powstałą mieszanką polej chlebek. Zawiń go w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Ułóż na blasze.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. Zapiekaj ok. 20 minut. W tym czasie dymkę oczyść, pokrój w krążki. Umyj, osusz i drobno posiekaj kilka łodyg szczypiorku. Chleb rozwiń z folii i papieru. Dopiekaj, aż się zezłoci. Posyp dymką oraz szczypiorkiem.
Czas ok. 45 min; porcja – 570 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety