Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te szybkie bułki nie wymagają użycia drożdży, wyrastania ani ugniatania. Bułki wychodzą puszyste i miękkie. Są świetne, jeśli potrzebujesz szybkiego przepisu na pieczywo, gdy nie masz czasu i skończyły ci się drożdże. Szybkie bułki bez drożdży są najlepsze z samym masłem, ale możesz ich użyć do kanapek lub posmarować twarożkiem i dżemem.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Do miski wlej kefir, wbij jajko, dosyp sól i cukier, dolej olej lub olej i miękkie masło. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką, trzepaczką lub mikserem na jednolitą masę Dodaj proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagnieć gładkie ciasto. Powinno wyjść miękkie i elastyczne.
Podziel ciasto na 12 porcji i z każdego uformuj kulę. Wyłóż bułeczki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możesz posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem lub innymi, ulubionymi ziarnami. Wstaw blachę z bułeczkami do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut, aż staną się rumiane. Bułki wyjmij z piekarnika, lekko ostudź i podawaj. Będę świetne na śniadanie lub kanapki do pracy.