Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 139
Dodano: 18.03.2011
Odsłon: 5404
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ulubione ziarenka lub nie. Pomidory z puszki lekko podgrzać i ciepłe wlać do mąki, dodać olej, zarobić ciasto i wyrabiać przez chwilę. Odstawić na ok. 10-20 min.
Jak ciasto widocznie "ruszy" ponownie intensywnie wyrabiać je przez kilka minut. Umieścić w foremce o odpowiednim kształcie, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer) do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chleb powinien być prawie taki duży jak docelowo chcemy, gdzyż w pieczeniu urośnie już tylko trochę. Uwaga: wyrastanie może trwać długo, proszę się nie zniechęcać.
Wstawić do piekarnika na 200 st. i piec ok. 45 min. Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremki i położyć na ruszcie, żeby powietrze miało dostęp (inaczej "spoci się" od spodu). I gotowe.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Wabik 28 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Puszka pomidorów (wraz z sokiem) daje wystarczającą ilość płynu do ciasta. Ale każde pomidory i każde ciasto jest trochę inne. Gdyby jednak wyszło zbyt twarde należy dodać trochę wody.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Nemezis1984 25 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Dzisiaj wybrobuje zrobic ten przepis w automacie. Mam tyko jedno pytanie nie trzeba dodwac zadnej wody?0 Kto głosował? | Odpowiedz

palooka 18 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda smakowicie ten chlebek. Na pewno jest pyszniasty. Przepis wędruje do ulubionych:00 Kto głosował? | Odpowiedz