Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 136
Dodano: 28.01.2011
Odsłon: 19075
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ulubione ziarenka lub inne dodatki (słonecznik, dynia, len, cebula, orzechy, suszone śliwki itd.) Wlać żurek z butelki (niepasteryzowany) lub maślankę naturalną. Dodać ciepłej wody, zarobić ciasto i wyrabiać przez chwilę. Odstawić na ok. 10-20 min.
Jak ciasto widocznie "ruszy" ponownie intensywnie wyrabiać je przez kilka minut. Umieścić w foremce o odpowiednim kształcie, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer) do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chleb powinien być prawie taki duży jak docelowo chcemy, gdyż w pieczeniu urośnie już tylko trochę. Uwaga: wyrastanie może trwać długo, proszę się nie zniechęcać.
Wstawić do piekarnika na 200 st. i piec ok. 45 min. Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremki i położyć na ruszcie, żeby powietrze miało dostęp (inaczej się "spoci" od spodu). I gotowe.
Dygresje Wabika: Generalnie im więcej wyrabiania ciasta tym lepszy chleb. Ale w braku czasu lub siły można ten etap skrócić do minimum. My, Polacy jesteśmy przyzwyczajeni do lekko kwaśnego chleba, stąd żurek lub maślanka - nie trzeba robić samemu zakwasu (co bardzo długo trwa). Można w ogóle nie dodawać tych składników, jak ktoś woli taki mdły chleb. W wyjęty z piekarnika chleb można postukać palcem. Jak wydaje taki pusty dźwięk jak kartonowe pudełko, to na pewno jest upieczony w środku.
Na zdjęciu chleb z ziarnem dyni i czosnkiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Piwowarska 28 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :) Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

minnie 22 września 2014Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam chlebek z ziarnami słonecznika i powiem że wow :-) wyrósł trochę bardziej niż przypuszczałam ale w smaku mniam, mniam. Przepis bajka, jak dla mnie łatwo i przyjemnie bo szybko to nie było (u mnie wszystko trwało ok. 4 godzin) ale warto. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

czarnula301 18 września 2014Zgłoś do usunięcia
fajny i łatwy przepis :) polecam0 Kto głosował? | Odpowiedz

rodzinka500 26 grudnia 2012Zgłoś do usunięcia
do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

mia44 07 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Nie pieklam nigdy chleba:(ale dodaje do ulubionych i wyprobuje napewno jak znajde wiecej czasu.Wyglada tak apetycznie.Pozdrawiam:))))0 Kto głosował? | Odpowiedz

ratafia81 29 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Hm...ja robię właśnie na zakwasie chlebki ale ten przepis już dodałam do ulubionych :-)!Jutro pieczenie:-) pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Wabik 29 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
PS. Pożądana konsystencja ciasta, to jak na placek drożdżowy, albo ja wiem... na pierogi.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Wabik 29 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Renka, wody trzeba dodać tyle, ile wchłonie mąka, żeby się utworzyło ciasto. Ja po prostu dolewam, mieszam i obserwuję ciasto. A ile to jest na objetość? Hmm.... Szklanka? Obiecuję, że przy najbliższym pieczeniu ustalę, ile miniej więcje wody wchodzi i dopiszęAha, jak się przesadzi z wodą i wyjdzie zbyt rzadkie ciasto, zawsze można dosypać trochę mąki :)
Powodzenia w pieczeniu!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 29 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Nie piekłam jeszcze chleba i nie wiem ile ma być wody ,bo nie jest podane?0 Kto głosował? | Odpowiedz

demco11 29 stycznia 2011Zgłoś do usunięcia
Super przepis,tez kiedys pieklem.Po upieczeniu kladlem na ruszcie i przykrywalem wilgotna lniana scierka..Byl wspanialy moja rodzinka sie zajadala,teraz mam mniej czasu wiec nie pieke.Dodaje do ulubionych i obiecuje wyprobowac. pozdrawiam Adam0 Kto głosował? | Odpowiedz