Do góry

Przekąski Przepis na:

Szybki chleb Wabika

Szybki chleb Wabika

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 127

Dodano:

Odsłon: 18282

Myślisz, że upieczenie domowego chleba jest trudne? Mylisz się, jest bardzo łatwe. I wiesz co jesz :) Jak zwykle u mnie przepis z rodzaju "szybko i prosto"

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Szybki chleb Wabika

Przygotowanie

  1. Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ulubione ziarenka lub inne dodatki (słonecznik, dynia, len, cebula, orzechy, suszone śliwki itd.) Wlać żurek z butelki (niepasteryzowany) lub maślankę naturalną. Dodać ciepłej wody, zarobić ciasto i wyrabiać przez chwilę. Odstawić na ok. 10-20 min.

  2. Jak ciasto widocznie "ruszy" ponownie intensywnie wyrabiać je przez kilka minut. Umieścić w foremce o odpowiednim kształcie, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer) do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chleb powinien być prawie taki duży jak docelowo chcemy, gdyż w pieczeniu urośnie już tylko trochę. Uwaga: wyrastanie może trwać długo, proszę się nie zniechęcać.

  3. Wstawić do piekarnika na 200 st. i piec ok. 45 min. Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremki i położyć na ruszcie, żeby powietrze miało dostęp (inaczej się "spoci" od spodu). I gotowe.

  4. Dygresje Wabika: Generalnie im więcej wyrabiania ciasta tym lepszy chleb. Ale w braku czasu lub siły można ten etap skrócić do minimum. My, Polacy jesteśmy przyzwyczajeni do lekko kwaśnego chleba, stąd żurek lub maślanka - nie trzeba robić samemu zakwasu (co bardzo długo trwa). Można w ogóle nie dodawać tych składników, jak ktoś woli taki mdły chleb. W wyjęty z piekarnika chleb można postukać palcem. Jak wydaje taki pusty dźwięk jak kartonowe pudełko, to na pewno jest upieczony w środku.

  5. Na zdjęciu chleb z ziarnem dyni i czosnkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :) Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

minnie 22 września 2014 Zrobiłam chlebek z ziarnami słonecznika i powiem że wow :-) wyrósł trochę bardziej niż przypuszczałam ale w smaku mniam, mniam. Przepis bajka, jak dla mnie łatwo i przyjemnie bo szybko to nie było (u mnie wszystko trwało ok. 4 godzin) ale warto. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mia44 07 marca 2011 Nie pieklam nigdy chleba:(ale dodaje do ulubionych i wyprobuje napewno jak znajde wiecej czasu.Wyglada tak apetycznie.Pozdrawiam:))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ratafia81 29 stycznia 2011 Hm...ja robię właśnie na zakwasie chlebki ale ten przepis już dodałam do ulubionych :-)!Jutro pieczenie:-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 29 stycznia 2011 PS. Pożądana konsystencja ciasta, to jak na placek drożdżowy, albo ja wiem... na pierogi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 29 stycznia 2011 Renka, wody trzeba dodać tyle, ile wchłonie mąka, żeby się utworzyło ciasto. Ja po prostu dolewam, mieszam i obserwuję ciasto. A ile to jest na objetość? Hmm.... Szklanka? Obiecuję, że przy najbliższym pieczeniu ustalę, ile miniej więcje wody wchodzi i dopiszę
Aha, jak się przesadzi z wodą i wyjdzie zbyt rzadkie ciasto, zawsze można dosypać trochę mąki :)
Powodzenia w pieczeniu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 29 stycznia 2011 Nie piekłam jeszcze chleba i nie wiem ile ma być wody ,bo nie jest podane?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

demco11 29 stycznia 2011 Super przepis,tez kiedys pieklem.Po upieczeniu kladlem na ruszcie i przykrywalem wilgotna lniana scierka..Byl wspanialy moja rodzinka sie zajadala,teraz mam mniej czasu wiec nie pieke.Dodaje do ulubionych i obiecuje wyprobowac. pozdrawiam Adam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń