Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb jest najważniejszy , ale musi być łatwy i smaczny

Chleb jest najważniejszy , ale musi być łatwy i smaczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 54

Od czasu pandemii dużo osób piecze chleb w domu , ja też. Oczywiście kupuje tez pieczywo w sklepie, ale od marca raz w tygodniu obowiązkowo pojawia się u nas chleb z płatkami owsianymi i słonecznikiem w wersji podstawowej, lub bardziej na bogato czyli jeszcze z innymi ziarnami Chleb jest pyszny , długo utrzymuje świeżość i co nie mniej ważne (dla niektórych pewnie najważniejsze :) )zawsze się udaje i robi się go tak ok 8-10 minut , oczywiście bez pieczenia Zazwyczaj robię go równolegle z gotowaniem obiadu

Składniki

  • 1kg mąki np Zamojskiej ale może tez być inna typ 450 lub 480
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • opcjonalnie garść słonecznika /dyni /orzechów
  • 759 ml ciepłej wody nie gorącej !
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb jest najważniejszy , ale musi być łatwy i smaczny

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę , do niej kruszymy drożdże , dodajemy sól ,cukier , płatki owsiane , słonecznik i ewentualnie inne ziarna , odstawiamy w cieple miejsce tak na 5 minut
    ( świetnie się sprawdza parapet w słoneczny dzień )

  2. Do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę równocześnie mieszając zawartość drewnianą łyżka , do momenty połączenia się składników .
    Po tym czasie odkładamy przykryte ściereczka ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu tak na około pół godziny
    Takie ciasto dzielimy np na 2 keksówki wyłożone papierem do pieczenia ,i wkładamy do piekarnika , (Ja nie nagrzewam piekarnika wcześniej , by ciasto miało czas powoli sobie jeszcze rosnąć wraz z nagrzewającym się piekarnikiem )
    Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180-190 stopni .
    Tak jak pisałam, ten chleb długo pozostaje świeży , ale można go też zamrażać

  3. Takie ciasto dzielimy np na 2 keksówki wyłożone papierem do pieczenia ,i wkładamy do piekarnika ,
    (Ja nie nagrzewam piekarnika wcześniej , by ciasto miało czas powoli sobie jeszcze rosnąć wraz z nagrzewającym się piekarnikiem )
    Pieczemy ok 60 minut w temperaturze 180-190 stopni .

    Tak jak pisałam, ten chleb długo pozostaje świeży , ale można go też zamrażać u mnie raczej nie ma na to szans:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń